KULINARNA KOSMETYKA

KULINARNA KOSMETYKA

Kuchnia jest miejscem stworzonym do przyrządzania pysznych potraw a także bardzo często do konsumowania ich. Niejednokrotnie nie zdajemy sobie sprawy jak wiele produktów, warzyw, ziół i owoców wykorzystywanych na co dzień w kuchni  jest cennym źródłem składników korzystnie wpływających na naszą skórę . Ciężko jest wyobrazić sobie życie bez kosmetyków, którymi każdego dnia pielęgnujemy swoją twarz, ciało czy włosy. Niejednokrotnie są one jednak przesycone konserwantami i chemicznymi substancjami. Co w takim przypadku zrobić? To proste! Udać się do swojej kuchni i sięgnąć po w pełni naturalne produkty, które niejednokrotnie mają lepsze właściwości odżywcze i pielęgnujące. Przyjrzyjmy się zatem kilku wybranym produktom.

BRĄZOWY CUKIER – jest nie tylko dodatkiem w przyprawianiu potraw ale również idealnie nadaje się do wykonania peelingu, który ma niezwykłe właściwości wygładzające skórę. Może również posłużyć jako składnik pasty cukrowej, służącej do depilacji ciała.

SÓL – choć w dużych ilościach może być szkodliwa ma niezwykłe właściwości kojące naszą skórę. Dodana do ciepłej wody świetnie zmiękcza skórę. Solny peeling wygładza suchy naskórek.

MIÓD – posiada ogrom właściwości odżywczych i regenerujących. Działa odkażająco i przyspiesza gojenie ran. Jest również doskonałym kosmetykiem, który wygładza skórę i poprawia jej koloryt.

KOZIE MLEKO – jego właściwości znane są od dawna. Bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że jest wykorzystywane w kosmetyce. Kąpiel w mleku znacznie poprawia stan skóry, wygładza ją, poprawia jej miękkość, uelastycznia i nawilża każdą część naszego ciała. By w pełni wykorzystać walory mleka koziego wystarczy dodać ok pół litra napoju do ciepłej wody.

CYTRYNA – idealnie nadaje się do pielęgnacji cery tłustej. Twarz przemyta sokiem z cytryny staje się rozjaśniona, świeża, a cera ściągnięta i oczyszczona. Owoc ten ma również korzystny wpływ na przebarwienia skóry. Sok z cytryny pomocny jest w walce z łupieżem.

OLIWA Z OLWEK – jest szczególnie bogata w witaminę E i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Delikatnie natłuszcza skórę i zapobiega nadmiernej utracie wody. Zmiękcza i uelastycznia naskórek. Wzmacnia naturalny płaszcz wodno-lipidowy i tworzy na skórze delikatny film chroniący ją przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych.

OLEJ Z PESTEK WINOGRON – jest źródłem flawonoidów i polifenoli. Aktywnie nawilża skórę oraz skutecznie zapobiega nadmiernej utracie wody. Działa kojąco i osłaniająco na naskórek. Wygładza, ujędrnia oraz uelastycznia skórę. Zmniejsza skłonność do występowania podrażnień.

DROŻDŻE – są idealnym antidotum dla cery tłustej, skłonnej do trądziku. Maseczka z drożdży i mleka sprawi, że pozbędziemy się wyprysków, a skóra stanie się gładka, nawilżona, a jednocześnie napięta.

KAWA – zawartość kofeiny sprawia, że kawa wykazuje skuteczne działanie wyszczuplające, poprawia mikrokrążenie oraz zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii a co za tym idzie działa ujędrniająco i antycellulitowo. Peeling z zaparzonych fusów kawy sprawi, że skóra nabierze świeżego wyglądu –  będzie jędrna i gładka.

OGÓREK – jest bogaty w odżywcze związki organiczne, sole mineralne oraz witaminy. Wyciąg z miąższu ogórka intensywnie nawilża, oczyszcza, poprawia koloryt oraz zmniejsza widoczność przebarwień skóry. Maseczka z plastrów schłodzonego ogórka odświeży i wygładzi skórę.

MIĘTA – jest bogata w olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne i flawonoidy. Wyciąg z mięty działa wzmacniająco na włosy oraz poprawia ukrwienie skóry głowy. Zmniejsza uczucie swędzenia naskórka i skłonność do występowania łupieżu.

IMG_20130404_174155